Passau-Hals

Hals, azaz a kanyargós, keskeny Ilz torkolat

Májusi hétvégi sétánkon kicsit Lehàr Ferenc nyomàban az Ilz mentén jàrtunk Passau-Halsban.

A folyó itt igen csak kanyargós és sekély, s ezért volt egykor kedvelt fürdôhely. Hangulatával még most is ezt idézi fel szàmunkra. A szàzadfordulón ugyanis sokan kilátogattak ide fürdeni, mert a  nyàri napokon akàr 25 C-ra is felmelegedett itt a folyó víze, igazi „Kneip-kúra” hely volt. Merthogy itt járt maga Sebastian Kneipp is anno, aki 1894-ben a Bavaria-Bad-ban bemutatta a hidroterápiás kezelést. Nem csak a folyóban fürödtek akkortájt, hanem fürdőt is építettek (1890-ben Bavaria-Bad néven dr Georg Mayerhausen bécsi orvos tulajdonában volt sokáig). Gondolom ezért jött ide egykor Lehàr Ferenc is, s itt írta meg elsô operettjét a Wiener Frauent. Hiszen ide jártak Bécsből a Wiener „Hautevolee”-k is, az emléktábla szerint, melyet a folyó partján láthatunk a híd lábánál. Miutàn híres lett Lehár, még egy kis utcàt is elneveztek róla.

S megnéztük kicsit az 1072-ben épült vàr  romjait is. Egykor ez volt kelet-bajororszàg egyik legnagyobb kastélya. Bàr a 13.szàzad végén igen csak rossz híre lett a településnek, amikor is uralkodója Johann von Leuchtenberg „Halser Pfenning”et, azaz ezüst pénzt veretett itt, de kiderült, hogy alig volt benne ezüst.

Az 1600-as években egy tûzvész pusztitotta el a vàr nagyrészét, majd megjelentek a pandúrok, akik 1742-ben Trenck ezredes vezetésével eltávolították a tetőt és az erődítmény egy részét lebontották, hogy az ellenséges csapatok ne használhassák az osztrák örökösödési háborúban. Ugyan a várat nem építette többé újra senki, azért a környékén szép kis település fejlődött. A vár alatt a folyó partján lehet egy nagy túrát tenni a kanyargós Ilz mentén. Mi elmentünk egészen az átjáró hídig, ahol egy érdekes kis alagutat is találni.

Most is kellemes kis üdülô része Passaunak Hals, s az Ilz partjàn túra utakon gyalog, vagy kerékpàrral is, gyönyörködhetünk a tàjban. Remek kutyás sétahely.

S ha egy idegenvezetős séta keretében szeretnétek kicsit jobban Passaut is megismerni itt jelentkezzetek: Kontakt

Forrás: burgenreich.de

Scroll to Top