Kloster Aldersbach

Séta a Passau melletti egyik legnagyobb sörfőzéséről híres kolostornál.

A település nem túl nagy, ahol egy májusi délután sétáltunk, de a kolostor s a mellette található templom épületegyüttese igencsak kimagasló, ezért érdemes itt egy kicsit körbenézni. S ami valódi különlegessége, hogy a sőr alapanyagai is valóban a környékről származnak, ugyanis a sörfőzde vezetése fontosnak tartja, hogy a komlót és az árpát a környéken élő termelőktől vásárolják. S még a sőrfőzéshez a tőzeg is a bajor erdőből származik. Képzeljétek még egy mély kutat is fúrtak pár éve, hogy a sőrfőzéshez megfelelő vizet találjanak. Sajnos ez nem sikerült, ugyanis az 56 m mélység után a fúrógép rugója széttört a kemény talajban. Találtak ugyan vizet már ebben a mélységben is, egy furcsa összetételű forrást, de a bevizsgálások után kiderült az egy ásványvíz. A lúgos víz kiválóan lakalmas léguti betegségek esetén, de bélrendszeri kőképződés ellen is érdemes ebből iszogatni. Most „Aldersbacher Bernhard-Quelle” néven kerül forgalomba, a ciszterci rend „alapítója” után.

Mi körbesétáltunk a kolostor kertjében, ahol most szépen egymás mellé letették a templom harangjait, ugyanis felújítás alatt van az épület, így az most nem is látogatható. (A Szent Mária templomot Asam templomnak is nevezik) A kolostor belső udvarában hatalmas kerthelyiség található az étterem mellett, ami kutyabarát, s természetesen kóstolgatható az itt készített nemes nedű. Az épületben még egy sörkészítés történetét bemutató kis múzeumot is meglátogathatunk.

A kolostor együttes városfelöli oladalának épületében van most a városháza, s a park szélén egy kis információs iroda is, előtte egy különleges paddal „Orangeria”, s hogy miért kapta ezt a fura nevet, hát mi nem jöttünk rá. Ha valaki tudja esetleg, kérjük írja meg nekünk. A barokk parkban Bernd Stöcker bronz és kagylómészkő szobrai láthatóak.

A ciszterci kolostor története egyébként igen csak régi. A kolostort ágostoni kanonokok alapították 1120-ban, és 1146-ban a ciszterciek birtokába került. A szerzetesek hamarosan sört kezdtek főzni. Albert von Hals gróf választottbírósági levele 1268-ból már tanúsítja a sörgyár működését. Ezzel az Aldersbach sörfőzde a világ egyik legrégebbi sörfőzdéje. A helyi sör érdekessége és különlegessége, hogy az élesztőt is itt készítik saját élesztőtenyészetük is van.

Az aldersbachi sörfözde egykori jelmondata volt: „Aki sört iszik , az segíti a mezőgazdaságot.” (Wer Bier trinkt, hilft der Landwirtschaft. S bizony a sör elkészítéséhez sok dolgos kézre van szükség vallják a környéken élők.

Mi kicsit a kolostor környékén is sétáltunk, egy szép park van nem messzire egy kis szökőkúttal a folyócska partján, amiről a település a nevét kapta – Aldersbach. S a kolsotor belső udvarába is érdemes betérni, sok szép virágot láthatunk körben.

Scroll to Top