Üveghegyen innen s túl

Téli sétánk ma délután az üveg fák közé vezetett, a Regen melletti Weissenstein Burgruine-hez

Képzeljétek itt is mint a mesében vár állott egykor az „Üveghegy” -en túl. Ma már azonban csak egy várrom, egy lakótoronnyal. No az Üveghegy , azért nem teljesen üvegből van, hanem különleges üveg fák állnak itt egy magas dombon. Hát őszintén ez egy kutyának nincs olyan érdekes, mint a valódi erdőben csatangolni. De azért körbe sétáltuk őket, mert nagon különlegesen csillogtak a napfényben. 2002-ben Regen városa elnyerte a híres Glass Street Price-t egy neves zsűritől az üvegerdő megépítéséért.

A várrom mellet egy torony is áll, melynek tulajdonosa (1918-tól) egykor Siegfried Vegesack (1888-1974) író, költő volt, aki nagyon szerette az állatokat, több művében  főszereplők voltak a kutyusok is pl (Der Spitzpudeldachs und Anderen Tiergeschichten aus Bayerischeen Wald,1936). Képzeljétek saját kutyáját annyira szerette, hogy azt kérte halálakor fektessék mellé. Az emléktáblát erről a toronytól nem messzire találjuk. A toronyba 1918-ba költözött a családjával, s a felújítási munkálatokról is írt egy könyvet, Das fressende Haus címmel. Napjainkban az épület egy kis múzeumnak ad otthont, de a nyitvatartása csak nagyon korlátozot. Mi se jutottunk be ottjártunkkor.

Ezt a csoda üvegerdőt Regen mellett látni. A mellette lévő várrom körül szép kis sétaúttal, mely 750 m magasan van, így messziról látszik, mellette a Pfahl kvarcszikláival. Az eredeti kastélyt egykor Bogen grófjai építették. Majd a bajor hercegi család tulajdonába került. S a spanyol örökösödési háború, valamint a pandurok voltak azok Trenck kapitánnyal, akik szinte teljesen lerombolták.

Barangolásunkat persze folytattuk kicsit Regen (Passautól csak 65 km északra) városában is , ahol a Schwarze-Regen által közrezárt kis parkban lehet remek jót sétálni. Érdekes szobrokat találunk itt, s sok tájékoztató tábla mesél a folyó élővilágáról. Megtudhatjuk hogyan éltek egykor itt a folyamikagylók, s milyen halak találhatóak még napjainkban is ebben a gyorsfolyású, hidegvizű hegyi patakban.

A Burgruine Weissenstein remek barangolóhely kutyával, s persze a Regen városi parkját is ajánljuk, hiszen jól felkészültek sok szemetessel, pihenőpadokkal a kutyás sétához.

Scroll to Top